Danas je u našoj školi održan integrirani nastavni dan pod nazivom “Smanjenje otpada i gubitka hrane”. Cilj nam je bio osvijestiti naše učenike o važnosti smanjenja otpada i racionalnog korištenja hrane čime se potiče održivost i odgovorno ponašanje prema okolišu.

Učenici su sudjelovali u četirima radionicama u kojima je naglasak stavljen na izbjegavanje bacanja ostataka hrane te pravilan način kompostiranja.

Učitelji Alen i Mario vodili su radionicu “Hrana na tanjuru – koliko stvarno trebamo”, a cilj im je bio osvijestiti učenike o količinama hrane koje konzumiraju i bacaju. Učenici su vizualno prikazali količinu bačene hrane tijekom nekoliko školskih dana.

Učiteljice Ančica i Daliborka s učenicima su osmislile kreativne recepte od ostataka hrane, a radionicu su naslovile “Kreativna kuhinja – iskoristi sve!” Učenici su izradili knjižicu recepata, a pri izradi sladili su se zdravim smoothiem i čajem od kore jabuke.

“Od farme do stola – putovanje hrane” naziv je radionice koju su vodili učiteljica Ana i učitelj Denis, a oni su učenicima pokušali objasniti proces proizvodnje i distribucije hrane te identificirati točke gdje dolazi do gubitka.

O kompostiranju kao načinu smanjenja otpada hrane i stvaranja resursa za vrt učenicima je govorila učiteljica Spomenka, a u vođenju radionice “Kompostiranje – od otpada do vrta” pomogla joj je učiteljica Martina.

Uz potporu učitelja, djeca su danas imala priliku naučiti kako svatko od nas treba voditi brigu o smanjenju otpada i gubitka hrane te može doprinijeti očuvanju okoliša.

No, današnji integrirani dan bio je poseban po jednom zanimljivom posjetu koji se naše učenike, a i učitelje, posebno dojmio. U goste nam je stigao velečasni Franjo Jačmenica, misionar koji je u Africi boravio 22 godine. Pričao nam je o  svom boravku u glavnom gradu afričke države Benin te osvijestio sve nas kako živimo u svijetu u kojem nam je hrana lako dostupna i imamo je u izobilju te na tome trebamo biti zahvalni.

Skip to content